Onontdekte gebitsproblemen

Maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten kampt op tweejarige leeftijd al met gebitsproblemen. Hoewel het de nummer 1-ziekte bij deze dieren is, blijven veel van deze problemen onontdekt. Slechts een kwart van de hondenbezitters en een derde van de kattenbezitters geeft aan dat hun huisdier last van het gebit heeft. Naar schatting lopen bijna 1 miljoen katten en circa 840.000 honden ongemerkt rond met pijn in de bek. Vooral omdat huisdiereigenaren de signalen van gebitsproblemen niet altijd herkennen. Zo blijkt uit onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.500 huisdiereigenaren door het Nationaal Huisdierpanel.

Uit het onderzoek blijkt dat honden, volgens hun baasjes, vaker uit de bek stinken dan katten (respectievelijk 78% en 62%). Slechts 16% denkt dat een dier pijn heeft als hij uit de bek stinkt. Ook schatten baasjes vaak verkeerd in wat dieren laten zien als ze pijn in de bek hebben. 71% van de honden- en kattenbezitters denkt dat hun dier dan het voer laat staan. De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak. Als deze niet wordt verwijderd, ontwikkelt zich tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken.
Het onderzoek laat verder zien dat het tandenpoetsen van huisdieren geen dagelijkse gewoonte is. 91% van de kattenbezitters doet het nooit. Als voornaamste redenen geven zij op dat de kat dit nooit zou toelaten (51%), dat ze het onzin vinden (19%) en dat ze zich niet bewust zijn dat het nodig is (17%). Honden komen er iets beter vanaf. Zo geeft 65% van de hondenbezitters aan dat ze nooit de tanden van hun hond poetsen, omdat ze het onzin vinden (27%) en dat ze overtuigd zijn dat de hond het nooit zou toelaten (24%).
Ongeveer de helft van de honden- en kattenbezitters bezoekt eens per jaar de dierenarts voor een gebitscontrole. Het advies van de dierenarts voor een gebitsbehandeling wordt in ruim 80% van de gevallen opgevolgd. Maar het komt ook voor dat baasjes het advies niet opvolgen vanwege de kosten of angst voor de anesthesie.

Februari is uitgeroepen tot de maand van de Gebitsverzorging. Dit om aandacht te vragen voor het gebit van huisdieren. Daarom geven veel dierenklinieken in Nederland in deze maand een gratis gebitscheck aan alle huisdieren. Ook organiseren klinieken in sommige gevallen tandenpoets-clinics waar baasjes een uitgebreide poetsinstructie en een tandenborstel krijgen.

Voor meer informatie: maandvandegebitsverzorging.nl.