Ernstige ziekten op de loer door toename buitenlandse puppy’s

Puppy foto

In deze lockdown is een hond voor veel mensen een aantrekkelijke afleiding. Bij veel dierenartsen, waaronder het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) van AniCura, is een toename in het aantal puppy’s in de kliniek te zien.

Door de populariteit van de coronahond is er momenteel meer vraag dan aanbod in Nederland. Er zijn nu 1,9 miljoen honden in Nederland; een stijging van 10% ten opzichte van voor de pandemie. Deze honden komen steeds vaker van buitenlandse, malafide fokkers. En daar zit precies het gevaar. De dieren kunnen ziektes en virussen bij zich dragen zoals het parvovirus, de chronische ziekte Leishmania, darmparasiet Giardia, hartworm en ook voor mensen gevaarlijke ziekten zoals hondsdolheid (rabiës) en brucellose. Daarom roepen de dierenartsen op tot voorzichtigheid; let goed op bij de aanschaf van (buitenlandse) puppy’s of honden.

Céline Bik, dierenarts bij AniCura, ziet regelmatig de problemen met de adoptiepups: “Zo zag ik laatst een pup met een vaccinatiestempel uit een Zuid-Europees land maar met een chip geregistreerd in een Oost-Europees land, waardoor de herkomst niet te herleiden is. Afgelopen weekend is er nog een pup met parvo in onze quarantaine overleden die uit Bulgarije kwam.”
Vaak wordt er gesjoemeld met de leeftijd van buitenlandse pups, zodat ze eerder naar Nederland kunnen komen. De juiste inentingen ontbreken of deze beschermen de pups nog niet goed genoeg.
De dierenartsen maken zich zorgen over de pups die te jong naar Nederland komen. Vaak met vervalste papieren en geen of onjuiste vaccinaties. Deze pups zijn helaas regelmatig zo ziek dat ze ingeslapen moeten worden.