Eén op de drie baasjes vindt tandenpoetsen bij huisdier grote onzin

tandenpoetsen

Tandenpoetsen bij je hond of kat? Grote onzin aldus 30 procent van de huisdiereigenaren van honden en katten. En meer dan de helft van de baasjes vindt het te veel gedoe. Terwijl een slecht gebit de nummer 1-ziekte is bij honden en katten.

Kennis is hier de missende factor want bijna 60 procent weet niet dat een slecht gebit bij honden en katten bovenaan de lijst staat van ziektes. Gevolg? Veel klachten zoals pijn en een stinkende bek. Zo blijkt uit recent onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.100 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel.

Tandenpoetsen bij onze huisdieren is nog steeds geen gewoonte. Dat blijkt ook uit de cijfers. Bijna 2 miljoen honden en katten lijden in stilte pijn. Daarom vragen dierenartsen in februari hier aandacht voor tijdens de Maand van het Gebit. Gelukkig is er ook een lichtpuntje te noemen: het poetsgedrag bij honden en katten is wel gestegen ten opzichte van 2019. Maar het gebeurt nog steeds te weinig en dat heeft een pijnlijke uitkomst voor het dier en uiteindelijk het baasje.

Net als bij mensen komen de meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren door tandplak. Tandplak bestaat voor bijna 100% uit bacteriën. Als dat niet wordt verwijderd, ontwikkelt er tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Het tandvlees zwelt op, kleurt rood en zal gemakkelijk gaan bloeden. Door bloedend tandvlees tijdens het eten kunnen er bacteriën in de bloedbaan terechtkomen met ontstekingen in het lichaam als gevolg.

Dat dagelijks tandenpoetsen een must is voor huisdieren zou al in voorlichting meegenomen moeten worden. Lies Paardekooper, tandheelkundig dierenarts bij AniCura: “Nu starten de baasjes te laat met poetsen, vaak pas als er klachten zijn. Het zou al veel eerder aangegeven moeten worden door bijvoorbeeld de dierenarts. Eigenlijk al bij de kennismaking met het dier. De maand februari is daarom uitgeroepen tot Maand van het Gebit om extra aandacht te vragen voor het belang van poetsen. Zo hopen we niet alleen bij de huisdierbezitter onder de aandacht te komen maar juist ook bij de experts zoals dierenartsen.”