Een derde baasjes stelt zorg voor huisdier even uit

Photoshoot NL

Door de coronamaatregelen stelt een derde van de huisdiereigenaren in Nederland zijn bezoek aan de dierenarts uit. De huisdierbezitter gaat nog wel met zijn gewonde hond of kat naar de dierenarts, maar 70 procent stelt de periodieke gezondheidscontrole uit of overweegt dit te doen en de helft van eigenaren stelt de vaccinaties uit.

Dit blijkt uit onderzoek naar huisdierzorg tijdens de coronamaatregelen onder 1.479 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura. Vooral in het uitstellen van vaccinaties schuilt een gevaar voor de gezondheid van dier én mens. Dierenartsen van AniCura roepen baasjes op om vaccinaties op tijd te laten uitvoeren. “Voor jonge dieren is het risico helemaal groot. Deze moeten hun afweerstoffen nog opbouwen en hebben hiervoor de basisvaccinatie nodig”, aldus Femke Kiestra, kwaliteitsmanager en dierenarts bij AniCura Nederland.

Niet alleen vaccinaties zijn gevaarlijk om uit te stellen, ook andere zorg moet onder de aandacht blijven van huisdiereigenaren. “Een dier geeft meestal pas laat aan dat hij ergens last van heeft. Als het dier pijn laat zien dan is het probleem vaak al groter en kan uitstellen fataal zijn. Wacht dus niet te lang met een bezoek aan de dierenarts, zeker niet als het dier koorts heeft of niet meer eet”, zegt Femke.

Verschillende dierenklinieken zijn gestart met videoafspraken. Femke: “We moeten voorkomen dat dieren onnodig lijden, omdat mensen de dierenarts mijden of het huis niet uit kunnen of willen. Het is even wennen, maar een videoafspraak werkt prima om te kijken of we op afstand kunnen helpen en inschatten of een fysiek bezoek aan de dierenarts voor verder onderzoek of behandeling noodzakelijk is.”