Dodelijk rabiësvirus op de loer in Nederland

Rabies

Het is een kwestie van tijd dat het dodelijke rabiësvirus opduikt in Nederland. Dat concludeert dierenbeschermingsorganisatie House of Animals op basis van bloedonderzoek. Veel puppy’s die vanuit Hongarije worden geëxporteerd naar ons land krijgen niet de wettelijk verplichte inenting tegen rabiës.

Rabiës, ofwel hondsdolheid, wordt via een beet, krab of lik van een besmet dier gemakkelijk overgedragen op mensen. In Nederland komt rabiës nog niet voor, maar in Hongarije waar de puppy’s vandaan komen wel.

Uit steekproeven bij puppy’s die via Hongarije terecht komen bij een broodfokhandelaar in het Brabantse Diessen zijn geen of te weinig antistoffen tegen rabiës in het bloed aangetroffen. Volgens Paul Overgauw, Specialist Veterinaire Microbiologie KNMvD is dit zeer zorgelijk. “Vooral in combinatie met het land waar deze honden vandaan komen”, waarschuwt hij. “Er is een reëel risico dat dit virus via de broodfokhandel ook ons land binnenkomt”.

Via bloedtesten en informatie uit de Hongaarse database zijn 21 puppy’s gevonden die niet waren ingeënt. “Deze steekproeven laten slechts het topje van de ijsberg zien”, aldus Karen Soeters van House of Animals. House of Animals deed vorige week aangifte tegen de NVWA wegens ernstige nalatigheid en overweegt ook een rechtszaak. Ook tegen de Brabantse broodfokhandelaar uit Diessen wordt aangifte gedaan.