Deftige Dieren in kasteel Amerongen

Win gratis toegangskaarten voor Deftige Dieren!

Het was een lang gekoesterde wens van Lodewijk Gerritse, conservator van ‘Hoge Heerlijckheid’ Amerongen, om ooit eens een tentoonstelling te wijden aan alle dieren die vanaf de Gouden Eeuw in en om het kasteel hebben gewoond. Met de opening van de tentoonstelling ‘Deftige Dieren’ is die wens in vervulling gegaan. Centraal staan de honden en paarden die door de eeuwen heen samen met hun baasjes vereeuwigd zijn op portretten. Ook is er speciale aandacht voor gravin Elisabeth von Ilsemann Aldenburg Bentinck (1893-1971), dierenbeschermster van het eerste uur. Er werden zelfs speciale voorzieningen getroffen voor de vele katten die ze opving in het kasteel: over de slotgracht werd zelfs een speciale ‘kattenbrug’ van kippengaas aangelegd zodat de dieren ook in en uit konden lopen als de kasteeldeur dicht was.

Hoogtepunt van de tentoonstelling is het portret van Maria Frederike van Reede (1748-1807) met haar markiesje. Het portret is een zeer geslaagde reproductie, gemaakt door Freule von Lockhorst, van een origineel van Jean-Etienne Liotard.
Kinderen kunnen zich in de waskeuken beneden in het kasteel verkleden als Maria Frederike (in blauw bontmanteltje) en op de foto gaan met een pluchen markiesje. In de tuin rondom het kasteel kan men een wandeling maken en het graf bezoeken van Uranus, het paard dat de Duitse keizerin Auguste Victoria (1858-1921) aan toenmalig kasteelvrouwe Elisabeth van Aldenburg Bentinck schonk.

De tentoonstelling is nog tot en met 1 december 2019 te bezoeken.
Kasteel Amerongen
Drostestraat 20
3958 BK Amerongen

Wil je kans maken op gratis kaartjes voor deze tentoonstelling? Ga dan naar onze Facebookpagina en doe mee met de winactie!