De laatste aai

Foto: Museum Tot Zover

We houden van onze dieren. Gestorven honden en katten krijgen steeds vaker een echt afscheid. De Laatste Aai in het Amsterdamse Museum Tot Zover is de eerste tentoonstelling over dit onderwerp. Er zijn prachtige, ontroerende foto’s en kunstwerken te zien en ook is er veel informatie te vinden.

Hoe werkt een dierencrematie eigenlijk?
Huisdieren zijn erg belangrijk in ons leven. Nederland heeft meer huisdieren dan mensen in Nederland, namelijk 35 miljoen. Tachtig procent van de baasjes beschouwt hun gezelschapsdier als volwaardig gezinslid. Het verdriet is dan ook groot wanneer zo’n lievelingsdier sterft. Het roept de vraag op: is rouwen om een dier vergelijkbaar met rouwen om een mens? Veel kunstenaars houden zich bezig met het thema. Fotograaf Simone Henken legde de laatste dagen van het leven van haar hond Joerie vast in prachtige dubbelportretten. De fotoreeks maakt het pijnlijke proces van loslaten invoelbaar.
De Laatste Aai belicht de liefde die wij koesteren voor dieren en verkent de grenzen van ons verdriet in een unieke en ontroerende expositie. Te zien t/m 19 januari 2020.

Zie www.totzover.nl, ook voor het uitgebreide randprogramma met o.a. een Rouwcafé voor huisdierbezitters op 24 augustus 2019.