Corona en onze huisdieren

Het coronavirus houdt ons land in zijn greep. Dagelijks komen er nieuwe slachtoffers bij. Maar hoe zit het eigenlijk met onze huisdieren? Kunnen die ook besmet worden met het virus en/of het overdragen?

Honden en katten hebben hun eigen specifieke coronavirussen, maar er is niet aangetoond dat ze mensen kunnen infecteren. Het is niet bekend of honden en katten mogelijk niet-klinische dragers van de ziekte zijn, dus het wordt aangeraden om de normale hygiënemaatregelen te volgen bij de omgang met huisdieren. Honden en katten kunnen griepachtige ziekteverschijnselen vertonen die gepaard gaan met heel veel andere vaak voorkomende virale en bacteriële infecties die niet op mensen kunnen worden overgedragen. Er is niet direct reden voor zorgen. Houden de ziekteverschijnselen aan en heb je twijfels, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Op dit moment is er geen bewijs dat huisdieren zoals honden en katten kunnen worden besmet met het nieuwe coronavirus:

  • Honden en katten kunnen vatbaar zijn voor specifieke coronavirussen, maar er zijn geen bekende/bewezen overdrachten van honden- of katten coronavirussen die mensen infecteren.
  • Bij deze recente uitbraak is het niet bekend of huisdieren de ziekte kunnen dragen; daarom moeten de hygiënemaatregelen zoals altijd worden nageleefd wanneer huisdieren zijn blootgesteld aan mogelijk besmette personen

(bron: Medisch Centrum voor Dieren)